Dziś w Poznaniu doszło do zamknięcia galerii handlowej. Ktoś na pierwszym piętrze budynku rozlał kwas masłowy.
Działanie substancji jest szkodliwe dla zdrowia. Drażni górne drogi oddechowe. Ponad setka klientów została ewakuowana wraz z pracownikami galerii handlowej. Pięć osób trafiło do szpitala. 18 osób przebadano.
W akcji uczestniczyło pięć wozów strażackich i ekipa chemiczno-ekologiczna. Nie wiadomo kto i dlaczego rozlał kwas. Strażacy usuwają szkodliwą substancję i wietrzą budynek Górczyńskiego Centrum Handlowego.
Z wstępnych ustaleń wynika, że rozlany kwas nie był przypadkowym zdarzeniem. Policja nie udziela na razie informacji w tej sprawie.
Źródło: http://plosnica.wm.pl
Przypomnę, że kilka lat temu doszło do ewakuacji Starego Browaru w Poznaniu. Tysiąc osób ewakuowano.
„Jak twierdzi osoba przebywająca wówczas w galerii, podczas ewakuacji ruchome schody dalej jeździły w dwóch kierunkach, winda działała (chociaż nie powinna!), a na parkingu podziemnym zrobiło się spore zamieszanie. – Chciałem wyjechać z parkingu samochodem. Pracownicy jak gdyby nigdy nic pobierali opłaty! – relacjonuje pan Adam. – Na zewnątrz trzeba było jeszcze czekać na światłach.
Jeszcze w lipcu b.r. ewakuację przeżyli też klienci galerii Malta. Kilkaset osób plus pracownicy opuścili budynek.
Wniosek: przed podpisaniem umowy w galerii handlowej zadbaj o odpowiedni paragraf w umowie kto pokryje straty, kto za to odpowie i w jakim trybie.
P.S. Kwas masłowy to w temperaturze pokojowej oleista, bezbarwna ciecz. Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i większości organicznych rozpuszczalników polarnych (aceton,etanol, eter dietylowy itp.).
W mniejszych stężeniach (od 10 do 100 ppm) nadaje potrawom lekko gorzki smak, z zauważalną nutą słodką. W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem. W większych stężeniach posiada ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu.(żródło: Wikipedia)